Domácí chleba

01.09.2024

Po menším bádání, co vlastně všechno jíme ze supermarketů, a hlavně s příchodem dětí jsem radikálně změnil svůj pohled a přístup k potravinám. První věcí, kterou jsem chtěl doma změnit, byla domácí vajíčka. První roky jsem proto jezdil kupovat vejce k lidem, kteří chovali slepice na dvorku. O pár let později jsem začal s chovem slepic na naší zahradě a nikdy jsem toho nelitoval. Je to jednoduché, vyžaduje to minimální úsilí, a výsledek opravdu stojí za to. Nemluvě o skvělém pocitu soběstačnosti a jistotě, že mám pod kontrolou, čím jsou slepice krmené a jak žijí.

Druhou věcí, kterou jsem chtěl změnit, bylo vlastní pečivo. Když se člověk podívá na jakýkoli obal ze supermarketu, zjistí, že 95 % položek není to, co by člověk očekával. Chtěl jsem se naučit péct vlastní chleba, vlastní francouzské bagety z regionální mouky (pro nás je to PERNERKA) přímo ze mlýna a používat jen ty nejlepší ingredience. Na začátku jsem měl sice trochu obavy a udělal pár chyb, ale jinak to bylo velmi jednoduché, chutné a dokonce i poměrně rychlé.

Domácí chleba rychle
Domácí chleba rychle

První zhruba dva roky jsem těsto hnětl ručně, ale s ohledem na veškerou manuální práci na ranči jsem si chtěl práci trochu zjednodušit, a tak nyní používáme k přípravě těsta pekárnu.

Při přípravě těsta používáme domácí pekárnu. Po přípravě těsta už pekárnu nepoužíváme.
Při přípravě těsta používáme domácí pekárnu. Po přípravě těsta už pekárnu nepoužíváme.

Do pekárny "nahážeme" ingredience:

  • 900g hladké mouky
  • 100g žitné mouky
  • 5g sušeného droždí
  • 600ml vlažné vody
  • kmín (od oka)
  • lžičku soli 
  • přidávám ještě italské bylinky 

a za hodinu a půl máme těsto připravené. 

Pak už jen těsto zpracovat buď na lince posypané hladkou moukou, nebo potřené olivovým olejem. Následně je potřeba vytvarovat hezký ovál a nechat jej pod utěrkou kynout cca 50 minut. Po 50 minutách chleba posypu moukou, naříznu a vložím do trouby. Troubu předehřeji na 240 stupňů a peču 20 minut, poté teplotu snížím na 180 stupňů a nechám dopéct dalších 30 minut.Výsledek:

Recept na domácí chleba
Recept na domácí chleba