Domácí chleba
Po menším bádání, co vlastně všechno jíme ze supermarketů, a hlavně s příchodem dětí jsem radikálně změnil svůj pohled a přístup k potravinám. První věcí, kterou jsem chtěl doma změnit, byla domácí vajíčka. První roky jsem proto jezdil kupovat vejce k lidem, kteří chovali slepice na dvorku. O pár let později jsem začal s chovem slepic na naší zahradě a nikdy jsem toho nelitoval. Je to jednoduché, vyžaduje to minimální úsilí, a výsledek opravdu stojí za to. Nemluvě o skvělém pocitu soběstačnosti a jistotě, že mám pod kontrolou, čím jsou slepice krmené a jak žijí.
Druhou věcí, kterou jsem chtěl změnit, bylo vlastní pečivo. Když se člověk podívá na jakýkoli obal ze supermarketu, zjistí, že 95 % položek není to, co by člověk očekával. Chtěl jsem se naučit péct vlastní chleba, vlastní francouzské bagety z regionální mouky (pro nás je to PERNERKA) přímo ze mlýna a používat jen ty nejlepší ingredience. Na začátku jsem měl sice trochu obavy a udělal pár chyb, ale jinak to bylo velmi jednoduché, chutné a dokonce i poměrně rychlé.
První zhruba dva roky jsem těsto hnětl ručně, ale s ohledem na veškerou manuální práci na ranči jsem si chtěl práci trochu zjednodušit, a tak nyní používáme k přípravě těsta pekárnu.
Do pekárny "nahážeme" ingredience:
- 900g hladké mouky
- 100g žitné mouky
- 5g sušeného droždí
- 600ml vlažné vody
- kmín (od oka)
- lžičku soli
- přidávám ještě italské bylinky
a za hodinu a půl máme těsto připravené.
Pak už jen těsto zpracovat buď na lince posypané hladkou moukou, nebo potřené olivovým olejem. Následně je potřeba vytvarovat hezký ovál a nechat jej pod utěrkou kynout cca 50 minut. Po 50 minutách chleba posypu moukou, naříznu a vložím do trouby. Troubu předehřeji na 240 stupňů a peču 20 minut, poté teplotu snížím na 180 stupňů a nechám dopéct dalších 30 minut.Výsledek: