Jaro 2024
Zima byla deštivá, převážně teplá i když bylo pár mrazivých týdnů s teplotami až k -12 stupnům. Naštěstí jsou naše výběhy dostatečně veliké a k tomu uzpůsobené, že jsme se nemuseli v bahně topit jako je tomu na jiných místech.
Po dlouhé zimě, kdy se dělá tak maximálně dřevo v lese a staráme se o zvířata, jsemvždy úplně nabitý novou energií a každé jaro bych se nejradši zedřel. Od začátku února nám slepice začali snášet každý den vejce. Začali nám více jezdit hosté na penzion takže slepice nestíhají likvidovat organickou hmotu, kterou za sebou naši hosté nechávají. My pak máme zase o něco lepší vejce a navíc dobře krmené slepice i třeba na nějakou tu pečínku.
K pečení našeho domácího chleba jsem ještě přes tuto zimu zdokonalil pečení francouzských baget. Protože se už nedá vůbec věřit co v Supermarketech prodávají, kupuji už i mouku přímo ze mlýna. Takhle máme jistotu, že to co si sami uděláme má tu největší kvalitu, kterou dokážeme vyprodukovat.
Na jaře je vždy velká práce s přípravou techniky na sezonu. Příprava ohrad, příprava na porody, všechny stroje promazat, zkontrolovat. Přes zimu se nám povedlo nakoupit cisternu na 1000l pitné vody, diskovou sekačku Rožmitál se sekací délkou 3,5m a velké příkrmiště pro naše kravky. Finančně nám pomáhá fakt, že máme s ženou každý 3 práce. Ono jen tak si farmařit a žít z toho co mu dá země při cenách zemědělských produktů je hodně zdlouhavá a trnitá cesta plná dluhů a tomu jsme se chtěli vyvarovat. Takže člověk neznáme moc televizi a všechno se odehrává u nás venku, kde si inveškerou práci provádíme sami nebo s pomocí kamarádů.